Psychosomatische oefentherapie

Uit balans
Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpend gebeurtenissen in je leven. zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Je kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. Psychosomatische oefentherapie kan je helpen je lichaam en geest weer in balans te brengen.

Stress
Stress, je hebt er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons goed voelen. Stress kan zelfs gezond zijn. We hebben het soms nodig om goed te presteren, onszelf te motiveren en  het beste uit ons zelf te halen. Stress wordt ongezond als we het niet afwisselen met ontspanning en herstel. Stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer wij uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress wij afgeven. Ook de manier waarop we tegen een klacht aankijken of hoe wij met het probleem omgaan, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. 

Aan de ene kant kunnen wij stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer onze concentratie vermindert, wij prikkelbaar worden, gaan piekeren of problemen hebben met slapen. Aan de andere kant kunnen wij stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten, burn out, ademhalingsproblemen/hyperventilatie of pijn in de rug en nek. Maar vaak is het een combinatie van lichamelijke en psychische klachten. We spreken dan van psychosomatische klachten.

 

 

Advertenties